Hiphop

Hiphop

Sinds de komst van hiphop hebben jongeren de dansstijl massaal omarmd, maar wat is hiphop dansen nou precies? Wat hiphop zo speciaal en populair maakt, is dat er geen standaard regels of technieken zijn. Iedereen kan zijn eigen versie van hiphop dans creëren. De dansstijl blijft zich ook nog steeds ontwikkelen en is de basis voor de substijlen: popping, locking, waving, housing, breakdancing, wacking, krumping, bonebreaking en new style.

Dansstijlen van Hiphop

Kids hiphop

In deze les krijg je op een ontspannen manier de basis van hiphop aangeleerd. Het klappen en stappen op de maat van de muziek en het onthouden van verschillende bewegingen achter elkaar.

Girls hiphop

Dit is voor de jonge dansers de voorloper van female hiphop. Hier zal rekening houdend met de jonge leeftijd de basis van wacking, voguing en catwalk worden aangeleerd.

Female hiphop

Deze nieuwe stijl behoud de strakke uiterlijk en stoere gevoel van hiphop maar geeft het een gave vrouwelijke touch. De volgende stijlen komen aan bod.

Wacking is een door locking geïnspireerde dansstijl waarbij een danser zijn of haar armen losjes maar met precisie door de lucht gooit, achter de rug om en er weer vandaan haalt. Deze dansstijl wordt het meest beoefend door vrouwen, maar er zijn ook mannen die deze dansstijl beheersen.

Vogue is een dansstijl ontstaan eind jaren 70, begin jaren 80 en ontstond uit performance, een dansstijl die in de jaren 30 in Harlem in New York City ontstond. Het is een dansstijl die diverse poses imiteert van modellen die veelal de cover van het tijdschrift Vogue sierden, en zo naam gaven aan deze dans. Opvallend aan deze dans zijn de geometrische en gestileerde bewegingen van armen en benen en het fragmentarisch lopen over een imaginaire catwalk. Ook extremere, yoga-achtige houdingen worden gebruikt. De elegante manier van wisselen van pose wekt de illusie van een vloeibaar lichaam.

Housing komt net zoals de meeste stijlen uit New York. Housing draait om het snelle voetenwerk en het effect creëren dat je zwevend over de vloer danst. Niet te verwarren met gliden (moonwalk), waardoor het lijkt alsof je onnatuurlijk over de vloer glijdt.

Hiphop

Tijdens deze hiphop lessen zullen de volgende stijlen aan bod komen

Locking is een van de eerste dansstijlen die voortkwam uit de hiphop stroming. Bij deze stijl gaat het erom je beweging heel even vast te houden, te ‘locken’ om dan weer net zo snel verder te dansen.

Popping behoort ook tot een van de eerste hiphop dansstijlen. Door spieren in je armen, benen of lichaam even aan te spannen kun je het effect creëren dat je lichaam ‘popt’. Bewegingen kunnen hierdoor onmogelijk of gemonteerd lijken.

Bij waving gaat erom dat de danser doet alsof er iets door zijn lichaam gaat, een stroomstoot bijvoorbeeld. Je laat je lichaam hierdoor in golven bewegen waardoor het eruit ziet alsof je lichaam geen botten heeft.

Krumping is de meest agressieve dansstijl van het hip hop genre. In de ghetto’s van Amerika waren het voornamelijk Afro-Amerikanen die op een heel explosieve manier tegenover elkaar dansten waardoor het bijna op een gevecht leek. Krachtig om je heen slaan en op de grond stampen zijn allemaal krumping dansbewegingen.

Demoteam

Vind jij het leuk extra hard te werken, meer te leren in de stijl hiphop en deel te nemen aan wedstrijden? Dan kun je jezelf aanmelden voor een auditie in een van onze demoteams. Je zal altijd eerst een auditie doen om te kijken of jouw niveau passend is bij het demoteam.